fredag 15 juni 2012

Dopinionsbildning, Almedalen och #val2014

Jag nappade på @britstakstons tweet om vad digital opinionsbildning var för mig. Förutom att #dopinionsbildning blev en intressant hashtag så har jag gått i liknande tankar efter att ha handlett c-uppsatser. Uppsatser som tagit upp #KONY bland annat men även andra typer av rapporter som fokuserat på Klout.com och digitala kampanjer i allmänhet. Utan att gå in mer på det kommer här fem punkter inom digital opinionsbildning som jag skulle vilja se under valet 2014:
  • Allmänna opersonliga uttalanden spelar en roll i valrörelsen men för att bryta igenom behöver du vara personlig och en partiledare kan inte vara personlig i alla medier samtidigt. Partierna måste engagera fler personer, från lokal till nationell nivå för att på så sätt kunna närvara och ta dialogen i folks flöden. Personlig närvaro är en nyckel.
  • Som person är tid en begränsande faktor vad gäller dialog och närvaro, man kan inte finnas över allt. Men tweets, blogginlägg och videos kan delvis göra jobbet åt en. Varje inlägg blir ett potentiellt frö för delning och diskussion. Diskussioner som inte bara pågår på nätet. Finns det i våra flöden kommer vi ta diskussionerna till fikarum, fredagsmyssoffor etc. Likar man något, pratar man om det, eller? 
  • Inläggen får gärna vara konkreta, relativt personliga eller i alla fall skilja sig tydligt från den traditionella megafon-kampanjen som i alla fall jag slår ifrån mig. Men ett personligt eller konkret anslag är inte ett mål i sig utan en förutsättning för att inlägget skall kunna bli ett frö för en kvalitativ diskussion och debatt. Stora svepande, generella uttalanden är svåra att förhålla sig till men ändå lätta att kritisera. Kruxet är, som jag ser det, att den typen av allmänna diskussioner snarare skapar polemik än förståelse. 
  • Förbered gärna inläggen om de så är ett tweet, ett blogg-inlägg eller en kort Youtube-video. Inte för att de skall säga exakt rätt sak utan för att ett video-inlägg på 3 minuter som är både välformulerat och väl uttryckt (avslappnat, personligt, välformulerat och tydligt) har mycket större chans att spridas viralt. KONY hade både innehåll, dramaturgi och teknisk kvalité i kombination, det ledde till hög spridningsgrad. 
  • Genom att vara uthållig, genom att kontinuerligt erbjuda diskussions- och spridningsfrön finns möjligheten att transferera den ointresserade eller ovetande läsaren, först via ett like, sedan en delning och slutgiltligen genom egna inlägg till att bli, om inte en aktivist så i alla fall en medveten samhällsmedborgare. Det tar tid att skapa opinion, oavsett medium.

Det handlar om att som lärare, polis och många andra behöver man vara, synas och agera där ens målgrupp befinner sig och det samma gäller opinionsbildare. Man måste också närvara och agera med situationens etikett och med samma kvalité som andra aktörer på samma plats. Annars blir det svårt att få gehör och bli tagen på allvar.

1 kommentar:

  1. Intressanta synpunkter. Alltför ofta stänger man in sig och når inte ut med vad man tycker. Då blir det också svårare att navigera mellan alternativen – både för journalister och medborgare.

    SvaraRadera