torsdag 22 oktober 2015

Mediebranschen, censuren och konkurrensen

Idag börjar rättegången mot Bredbandsbolaget. En rättegång om staten skall tvinga internetoperatörerna att blockera sajter som innehåller upphovsrättskyddat material. En rättegång där SVT hävdar att man står på upphovsrättspersonernas sida. "Konstnärer skall få betalt" och kommersiella intressen ställs mot vad som faktiskt är statlig censur.

Att ta del av film från Swefilmer och The Pirate Bay är för mig olagliga handlingar. Men anser SVT att kommersiella intressen går före yttrandefrihet?

SVTs VD bemötte i veckan (bl.a. Medierna i P1) kritiken från mediebranschen vad gäller public service eventuella påverkan på kommersiella intressen. I Expressen säger VDn ”Lösningen på mediebranschens ekonomiska problem är inte att public service slutar utvecklas”

Det är uppenbart att mediebranschen är trängd ekonomiskt. Men jag håller med SVTs Hanna Stjärne som påpekar att det snarare är konkurrens från Google och amerikanska tjänster som Netflix än SVTs medienärvaro (Medierna i P1).

Kan det vara så att lösningen på mediebranschens ekonomiska problem inte är att äska för ett mindre public service? Lösningen kanske är att en tar fram tjänster som publiken vill betala för? Då kanske lösningen inte heller att äska för statlig censur?

Om SVT håller med om detta borde en kanske fundera över sitt stöd gällande dagens rättegång mot Bredbandsbolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar