tisdag 24 maj 2011

Situation plus eller Multisituationalitet

Nyttan med laptopen ligger inte i situationen utan i bruket över tid. Den är full med digitala brödsmulor som gör att vi friktionsfritt kan hitta tillbaks, som Hans och Greta, genom snårskogen av gammal interaktion, till det vi eftersöker. 

På så sätt blir gamla situationer, genom de efterlämnade brödsmulorna, närvarande i den nuvarande situationen, en form av transsituationalitet som laptops och mobiler ger upphov till. Det mest konkreta exemplet är kanske när du öppnar laptopen på mötet och webbläsaren ligger kvar, med alla flikar från gårdagen. Prylarna mixar gamla situationer med nya.

En annan effekt av laptopen på möten och föreläsningar är dess intersituationella effekter. Om en transsituationell effekt bestod av att tidigare situationer gjorde sig påminda genom digitala brödsmulor (gamla dokument, öppna webbläsarfönster, chatt- och surf-historik) så handlar intersituationalitet om hur laptopen och mobiler gör andra situationer till en del av vår nuvarande. Det självklara exemplet är Skype där mötet i konferensrummet inte bara utgörs av oss och det fysiska rummet, utan också det som medieras via skärmen. Men det handlar lika mycket om Twitter, nyhetssajter och allt annat som finns på nätet. För föreläsaren och deltagaren blir det uppenbart att en situation med dessa prylar öppnas upp.

Mobilen och laptopen har också en påverkan på det vi kan kalla intrasituationell interaktion. T ex när vi, inom den fysiska situation kikar på varandras skärmar, det vi kan kalla för skärmsmitta eller screenpeeking. När vi, från andra sidan mötesbordet, upplever skärmbaksidan som en interaktionssköld som gör oss lite osäkra när vi inte kan se dess innehåll. Så, för att sammanfatta laptopens effekter på interaktionen och situationen ::

  • Transsituationella, Intersituationella och intrasituationella effekter ger oss en form av multisituationalitet som ett resultat av våra digitala prylar i vardagen.
  • Förändrad fokusmoral eller engagemangs- och involveringspraktik. Var vi riktar vårt fokus i en given situation påverkas. Mot den som pratar, mot backchanneln I Twitter, mot den överfulla inboxen
  • Vi kan också screenpeeka eller skärmsnegla på de andra personernas skärmar, det blir ytterligare aktör att rikta vårt fokus mot.
  • Upplever vi situationen som meningslös, ett avdomnat möte eller en föreläsning med ett ämne som upplevs som trivialt så är vi inte längre gisslan i situationen på samma sätt som tidigare. 

Andra inlägg och bloggar som berör ämnet: The computer is dead, long live the cloud! , En-till-en , Datorn, Betygen, Forskningen , Utvecklingsarbete och stöd till lärare
    //Tomas

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar